party-cz

Tex-mex je víc než jen nachos

Nachos, tacos, tortillas, quesadillas, enchiladas, burritos, fajitas, chimichanga, churos, guacamole. To je tex-mex kuchyně ve své nejznámější podobě. Už jste i vy podlehli chuti chilli, roztékajícího se sýru, fazolí, tortill a tequille? Co vůbec tex mex je? Pojďme si to trochu rozebrat. 

BBQ Beef Tacos

Tacos

Tex- mex kuchyně, jak ji známe dnes, je sice mladou kuchyní, ale i za tak krátkou dobu prošla slušnou proměnou od doby, první zmínce v tisku v roce 1945.

V dobách kdy Amerika byla ještě mladá a Chuck Norris byl ještě ve hvězdách, američtí osadníci zakotvili na území dnes známé jako Texas. Jak se stále více cowboys usazovalo kolem řeky Rio Grande, jejich obliba v mexickém jídle rostla a snažili se je napodobit i u sebe doma. Jejich úprava autentické mexické kuchyně byla jejich little twist i nutnost. A postupně i mexičtí majitelé restaurací v Texasu stále více přizpůsobovali svá jídla, vzdalovali se původní autentičnosti a přibližovali se chutím honáků dobytka. To vyústilo v úplně nový koncept a Tex-Mex bylo na světě.

Cowboys

Cowboys

 

V 70. letech se tex-mex restaurace množily jako houby po dešti a během 20. století se z něj stává celosvětově nesmírně populární jídlo.

Proč TEX-MEX a ne jen MEXický?

Rozdíl mezi čistě autentickou mexickou kuchyní a tou Tex-Mex spočívá v užití surovin, které se v pravé mexické kuchyni nepoužívají. K fazolím, kukuřici a chilli přidali Američané hovězí a kuřecí maso, pšeničné tortilly, rajčata z plechovky a své typické sýry. Americkou mexickou kuchyni tak tvoří mexický základ doplněný americkými nezbytnostmi. Vzniklo tím jedno z celosvětově nejpopulárnějších jídel na světě.

Tex-mex flag

Většina Mexičanů nedá na svá národní jídla dopustit, tex-mex prostě pro ně není to pravé ořechové. V čem je pro ně tak zásadní rozdíl?

1. Hovězí maso – chov dobytka se odrazila na americké oblibě hovězího masa. Tradiční mexická kuchyně hovězí považovala spíš za raritu.

2. Americké sýry, hlavně cheddar, přidávané do jídel jako enchiladas by mexický šéfkuchař nikdy nepovažoval za autentické mexické. Ale jde to bez sýru vůbec?

3. Kmín je koření, které do tex-mex kuchyně přinesli až Španělé, konkrétně původní obyvatelé Kanárských ostrovů.

4. Tortilly byly původně z kukuřičné mouky. Americká obliba a rozsáhlé pěstování pšenice se však promítla do jejich složení.

5. Chilli con carne či fajitas mají do mexické kuchyně natolik daleko jako pracující mexická třída do texaští cowboys. Tato jídla z Mexika opravdu nepochází.

Comfort food

Pohled na tex-mex kuchyni v 50. letech jako na levnou, příliš olejovou, plnou nekvalitního sýru a smetany jsou naštěstí dávno pryč. Naopak díky současné oblibě street food, je tex-mex velmi populární po celém světě. A naštěstí také nezůstalo u povodních jídel jako cabrito (kůzlečí maso), barbacoa (grilované kravské hlavy), carne seca (sušené hovězí) a mnoho dalších „specialit“.

Otázkou není, co je autentické, co není a co je lepší. Důležitá je vždy kvalita surovin a výsledná chuť jídla. Pro nás v TGIF je zásadní kde, kdy a jak si na jídle pochutnáte. S námi nemusíte létat až za oceán. U nás ochutnáte to nejlepší, co tex-mex nabízí. A ještě mnohem víc. Tex-mex je tzv. Comfort food. Tak si ten komfort užijte s plným bříškem toho nej tex-mex jídla.

Chicken Quesadilla

Chicken Quesadilla

 

Doporučení z baru

A protože jídlo by mělo být doprovázeno dobrým pitím, naše barová manažerka Klára rozhodně doporučuje Margaritu – geniální kombinaci příznačné tequilly, pomerančového likéru a limetové šťávy.

Dále třeba už názvem odpovídající Ultimate Mexican Runner – ochutnejte u nás a tipněte si, v čem je jeho kouzlo.

Nemáte chuť na koktejl? Pak volte Coronu – mexické pivo vyráběné v pivovaru Modelo v Mexico City, které patří mezi jedno z nejslavnějších a nejikoničtějším pivům určeným hlavně na export.

Napsat komentář