party-cz

Pomodlit, vyfotit a jíst #tgifridayscz

Ještě před několika lety, možná i nedávno jste dostali v restauraci na stůl objednané jídlo a hned se do něj pustili. A dnes? Patříte taky do skupiny těch, kteří si jídlo před konzumací nejprve vytáhne smartphone a několikrát vyfotí. Samozřejmě po zhodnocení kompozice, světla a správného posazení jednotlivých komponentů na talíři. Ještě nedávno by se většina z nás totiž styděla. 

Food photo

Food photographing

 

Snad je to změnou nálad ve společnosti, snad je to rozvojem sociálních sítí a životem online. Snad se česká společnost posunula ve svém vztahu ke stolování, kvalitě jídla a radosti z požitku, a tak se ráda pochlubí všem okolo. Největší oblibu má v tomto směru Instagram. I my v TGI Fridays jsme velkými příznivci krásné insta fotky #foodporn :)

 

Instagram

Instagram: tgifridayscz

Jedna perlička ze světa. Věděli jste, že obliba ve fotografování jídla vedla v některých podnicích k tak velkému zpomalení servisu, že tyto restaurace již při vstupu žádají, aby u nich nepodléhali módě #instafood a focení zakazují? No ale řekněte, pokud je jídlo k nakousnutí, kdo by pěkné fotce odolal? U nás máte při focení ale určitě zelenou. A jak dosáhnout té nej fotky? My jsme nedávno také fotografovali a měli jsme tak možnost vyzpovídat profesionálního fotografa a získat pro vás několik tipů:

1. Světlo může být docela oříšek, obzvlášť v restauracích. Nejlepší je totiž to denní. Takže rada hned na začátek, posaďte se k oknu. Pozor si dejte i na vlastní stíny. Pro krásnou fotku je vhodné měkké světlo, nikoliv přímé slunce. Aby vynikla struktura jídla, je dobré světlo přicházející z druhé strany, kvůli odrazům světla do čočky.

2. Čistá čočka. Tady není co dodat, přes špinavé okno také nic pořádně neuvidíte.

3. Stíny. Nedělejte sami sobě stín. I sebelepší jídlo krásně naaranžované nepůjde dost dobře vidět ve stínu, i kdybyste použili ty nejlepší nástroje na úpravu výsledku. Pozor si dejte zejména při focení shora. Kontrolujte si, odkud přichází světlo.

4. Profesionálové kladou důraz na úhel pohledu. Struktura jídla, složeného z několika vrstev nejlépe vynikne při focení ze strany (špalíček čerstvých hranolků, jednotlivé komponenty burgerů, vrstvené dezerty). Chody jako je polévka je pak nejlepší fotit shora.

5. Na detailech záleží. Kapka sem, kapka tam. Profesionální fotografové vědí, že dobrá fotka se jí sama. Vyhrávají si proto s detaily jako jsou kapky omáčky precizně rozprostřené po kontrastním talíři. Jednotlivé komponenty navrstvené tak, aby harmonizovaly, nekryly jeden druhý a naopak jej zvýraznily. Platí to nejen pro profesionální focení, ale také doma. Pohrajte si s těmito detaily.

6. Je to o hravosti. Tak si hrajte. Hledejte vhodné pozadí, kompozici a světlo. Zamilujte se do přes čočku do jídla a vychutnejte si to. Jen doporučujeme fotit rychle, studený Jack Daniel´s Burger je sice pořád výborný, ale doporučujeme raději horký z grilu.

focení

Focení v Ateliéru Rafael s profesionálem

Někteří vědci dokonce tvrdí, že vyfocené jídlo zákazníkům dokonce chutná ještě víc. Tak fotit fotit a fotit. U nás v TGI Fridays se určitě nemusíte bát, že bychom vám fotografovaní zakazovali. My vás u něj rádi i vyfotíme :)

Zapojte se do fotománie. Sdílejte fotky ze své návštěvy s #tgifridayscz. Ty nejaktivnější odměníme. A čím jiným než jídlem.

Napsat komentář